LAVOR Collective

Balogh Gallus

"A bizonytalanság és az elmém által létrehozott káosz az, amit megjelenítek a vásznon." - Balogh Gallus


L1170748.JPG

Balogh Gallus

"A bizonytalanság és az elmém által létrehozott káosz az, amit megjelenítek a vásznon."


 
 
L1250056.JPG
Konstans II.  | 70x50 cm, akril, olaj, vászon, 2016

Konstans II. | 70x50 cm, akril, olaj, vászon, 2016

 
 

 "Alkotásaim kiindulópontja saját aktuális, általában depresszív lelkiállapotom. A megfelelő médium kiválasztására irányuló bizonytalanság, az, hogy dallá, képregénnyé vagy festménnyé transzformáljam a gondolataimat, minden esetben meghatározza a kialakuló művet. Ez a bizonytalanság és az alkotó emberi elme, a saját elmém rendező elveként fellépő kaotikusság az, amit vászonra vetek. Mindig magamat festem, azt a képlékeny és a legapróbb hatásra is érzékenyen rezonáló értelmi és lelki létformát testesítik meg a festményeim, ami jelenleg vagyok. Nem tudok és nem is akarok elhatárolódni magamtól. A létezésem teljesen kitölti művészi létezésemet."


Konstans VI.  | 50x70 cm, akril, olaj, vászon, 2018

Konstans VI. | 50x70 cm, akril, olaj, vászon, 2018

Konstans VIII.  | 50x70 cm, akril, olaj, vászon, 2018

Konstans VIII. | 50x70 cm, akril, olaj, vászon, 2018

Konstans sorozat

A depresszív létállapot a nyugati társadalmakban egyre inkább fokozódik. A gyors információáramlás nem ad lehetőséget az egyénnek az emocionális események hatékony feldolgozására. A depressziónak ugyanakkor nemcsak negatív hatásai vannak, inspirációs forrásként, olyan alkotások alapja is lehet, melyek nemcsak az alkotót segítik át bizonyos élethelyzeteken, de a megfigyelőre is pozitív hatással lehetnek. Balogh Gallusz a negatív érzelmekből táplálkozik, abból, ami kételkedést, nyugtalanságot eredményez. Rendszereket alkot a problémák feldolgozására, mely kaotikus szellemi folyamatok harmonikus egységben jelennek meg a vásznon.

Gallus a művészet területein találta meg azokat a vészkijáratokat, melyek segítenek az emocionális eseményfeldolgozás folyamatában. A különböző művészeti médiumokat eltérő problémák feldolgozásához társítja. A zene az emberekhez fűződő személyes élményeihez, a képregény az öngyűlölet és a stressz levezetéséhez ad megfelelő platformot, így különböző kifejezőeszközök nyújtanak segítséget az eltérő médiumok használatakor.

Az alkotó megőrzi művészete személyes nyelvezetét, miközben azoknak kíván segítséget nyújtani képeivel, akik ugyanúgy megtapasztalják a depresszió állapotát. A kételkedés, mely folyamatos bizonytalanságban tartja az embert nemcsak érzelmileg, de szellemileg is megterhelő. Az élettel saját magunkkal szemben támasztott elvárások ismétlődő kérdései adják meg a fejlődés lehetőségét.  A tevékenység maga a megoldás, az aktivitás, a negatív érzelmek alkotásokba való transzformálásának képessége. Krízishelyzetekre való személyes megoldások egy keretrendszerben. “Nem kifejezni, kiadni akarok.”  Ez a KONSTANS.

 
 

Konstans III.  | 80x100 cm, akril, olaj, vászon, 2016

Konstans III. | 80x100 cm, akril, olaj, vászon, 2016

gallusz const1.png
 

L1170739.JPG

vizuális nyelv

Az alkotás folyamata épp oly hosszú ideig tart, mint maga a probléma megoldása. A képeken végállapotokat, a tudat és az érzelmek küzdelméből született konszenzust láthatjuk. Konstans. A folytonos kételkedés, a tudat rendező elve, harmónia utáni vágya hívja életre a dekonstruktív elemek megjelenését és az érzelmek kémiai vegyületei légnemű állapotban válnak láthatóvá. Minden színnek jelentése van, a melankólia, a kételkedés érzelmeinek színskálája jelenik meg. A tudat és a lélek virtuális szimulációja válik láthatóvá.

 

Konstans IV.  | 70x50 cm, akril, olaj, vászon, 2017

Konstans IV. | 70x50 cm, akril, olaj, vászon, 2017

Konstans V.  | 70x50 cm, akril, olaj, vászon, 2017

Konstans V. | 70x50 cm, akril, olaj, vászon, 2017


gallus_meno.png
IMG_9917.png
Konstans I.  | 70x50 cm, akril, olaj, vászon, 2015

Konstans I. | 70x50 cm, akril, olaj, vászon, 2015

Keretrendszer

A konstans nem más, mint egy problémamegoldó keretrendszer. A keretrendszer fogalma az alábbi módon foglalható össze: "Egy önmagában közvetlenül nem használható, de bizonyos tipikus feladatok elvégzését nagymértékben segítő, egységes módon megszerkesztett "építőkockákat" (komponenseket) tartalmazó halmaz." A képek alkotóelemei, tehát a különböző érzelmek komponensei. Az alkotó feladata, hogy megtalálja a káoszban a rendszert, mely segíti a probléma feltárásában és megoldásában. A folyamatosan ismétlődő kérdések, melyek különböző élethelyzetekben fel-felsejlenek, azonos tendenciákat mutatnak, így válik érthetővé az is, hogy a sorozat egészét tekintve hasonló hangulatú, kompozícióban mégis eltérő létállapotokat láthatunk. Az alkotás folyamata, a cselekvés ad lehetőséget a felülemelkedésre. “Nem szabad behódolni a káosznak.”

Élethelyzetek, melyek kérdések elé állítják az embert. A válsághelyzet depresszív létállapotot eredményez. A feldolgozási folyamat végeredményének a vetületei, expresszív képek formájában jelennek meg. Kételkedés és melankólia egyszerre van jelen. Mindannyian tapasztaltuk már, ezért érezzük ismerősnek a képek által sugárzott hangulatot. Egykor heves érzelmeket keltett életesemények idővel kikristályosodnak és az érzelmek felett a tudat rendező elve veszi át a hatalmat. A kétségek, kérdések eltűnnek vagy érdektelenné válnak. Ez az a pillanat, amikor nemcsak a probléma szűnik meg Gallus számára, hanem az inspirációs forrás is, ezért szüntelen keresi a visszautat a mélységekbe. Felhozza nekünk a mélyből azt a tapasztalatot, mely a kijutáshoz nélkülözhetetlen.


Kezdetek

Gallus a hiperrealizmus festészeti ágával kezdett el elsőként foglalkozni, mely elsőre főként a technikai kihívás miatt volt vonzó. Gyerekkorától kezdődően az MS mester szakkörben fejlesztette képességeit, ahol Kőszegváry Kálmán mestere nagy nyomást helyezett rá mindamellett, hogy rengeteget köszönhetett neki.  Az egyetemi évek alatt kezdetben Kósa János volt a mestere, majd az absztrakcióra való áttérést kovetően Drozdik Orsolya mellett teljesedett ki a Konstans sorozat. A hipperrealizmussal ellentétben az absztrakt expresszív kifejezésmód nemcsak technikai, de szellemi kihivás elé is állította az alkotót, így a kezdetek kísérletezéssel és nagy alkotói vákumokkal teltek, míg végül Gallus megtalálta azt a rendszert, amit ma a KONSTANS-ban láthatunk.

"A Konstans sorozatnak sosem lesz vége." - Gallus szerint a megoldás kulcsa maga az alkotás. A Konstans maga a rendszer, mely az alkotó személyes eszköze a problémák feldolgozásához, LÉTFELTÉTEL, ezért ennek a sorozatnak sose lehet vége.  Gallus a jövőben tágítani szeretné a rendszert, épp ezért nagyobb méretű festmények megalkotásának lát neki, melyeket már alig várunk, hogy lássunk!

L1250039.JPG

upstream framework

Kiállításmegnyitó a Klinikán | 18.04.27. Péntek 19:00


print_keret_ok.png
IMG_1153_ff_m.png

KONSTANS N°.09

Archív pigment nyomat  | 30-as példányszám

Balogh Gallus képzőművész Konstans N°.09 c. alkotása 30-as példányszámú dedikált művészi nyomatként elérhető kizárólag a LAVOR limitált kiadásában. A nyomat hordozója a Hahnemühle Photo Rag® Baryta múzeumi archív papír, mely keretezett üvegben 80 év kifakulás elleni védelmet garantál. A művész által dedikált és sorszámozott műtárgyat eredetiség igazolással is tanúsítjuk.


 

BALOGH GALLUS BIO (b.1991)

Egyéni kiállítások
2018 | Upstream Framework, Klinika x LAVOR Collective, Budapest
2017 | Budapest Jazz Club, Budapest
2010 | Hunnia Art Bisztró, Budapest
2009 | Art Déco Galéria, Budapest

Csoportos kiállítások
2016 | Fundamenta - Amadeus alkotói ösztöndíj kiállítás, Budapest
2015 | Artcore, Budapest
2014 | Fundamenta - Amadeus alkotói ösztöndíj kiállítás, Budapest
2013 | Mayberian Sanskülotts pop up kiállítás, Művelődési Szint, Budapest
2013 | Garnier Olia Festők Díja pályázati kiállítás, Petőfi Irodalmi Múzeum
2012 | Halványlila, Fészek Galéria, Budapest

Díjak
2014 | Amadeus Kisalkotói Ösztöndíj
2013 | Garnier Olia Festők Díja, különdíj

Tanulmányok
2016 -    | Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium, Grafikus OKJ
2012 -    | Magyar Képzőművészeti Egyetem, Festőművész szak
Mesterek: Kósa János, Drozdik Orsolya, Chilf Mária