LAVOR Collective

News

A művészet új hulláma - kortárs közösség a szecesszió szellemében

 

Art Conscious X Rebellive


interview


 
L1340007.jpg
 
 

Az ArtConscious online piactere november 8-án startolt el Londonban egy launch party keretében, mely a közép-kelet európai térség kreatív alkotóinak és képzőművészeinek kínál alternatív lehetőséget az értékesítésre és megjelenésre egyaránt. A platform alapítója Jakab Luca készítettünk velünk interjút a Rebellive zine új számába, melyet közös gondozásban készítettek el az ArtConscious hivatalos megnyitó eseményére.

L1340011.png
L1340023.JPG

1. Elmondanád nekünk a Lavor Collective küldetését? Mi a fő célotok?

Számunkra a művészet kommunikáció az érzelmek nyelvén, mely lehetőséget ad arra, hogy érzelmileg feltöltsük a tereket. Úgy gondoljuk, hogy a művészet fontos szerepet tölt be a kollektív tudat fejlődésében, mely a társadalom érzelmi fejlődésének elengedhetetlen eleme. Párbeszédet folytatni egy műalkotással, olyan mint átélni a lélek és a tudat katarzisát. Célunk, hogy elindítsuk a párbeszédet. 

2. Hány művésszel dolgoztok együtt és hogyan választjátok ki őket?

Jelenleg  20 művésszel dolgozunk együtt. Válogatásaink során, azt keressük, ami őszinte és fejlődési lehetőséget rejt magában. Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy kiváltson belőlünk valamilyen meghatározó érzést.

3. Van egy online adatbázisotok és egy művészeti gyűjteményetek is. Hogyan menedzselitek a művészeiteket?

Számunkra fontos, hogy művészeinknek teret hagyjunk, éppen ezért mindenkivel egyedi feltételek alapján működünk együtt. Gyűjteményünk reprezentálásával más vállalkozásokat inspirálunk  önálló gyűjtemények kialakítására, valamint online adatbázisunkat azért hoztuk lètre, hogy megkönnyítsük a műtárgyállományunk átláthatóságát és elősegítsük a döntési folyamatokat.

4. Magánszemélyek és vállalkozások számára egyaránt kínáltok művészeti tanácsadást. Mi a legizgalmasabb része az utazásnak, amikor együtt dolgoztok?

A legérdekesebb megtalálni egy adott környezetbe a megfelelő műalkotást. Amikor valami igazán működik, akkor a tér és a műalkotás szimbiózisba kerül  és  új dimenzió nyílik. Minden esetben a harmóniát keressük.

5. Melyek azok a fő kihívások, amelyekkel a ‘feltörekvő művészek’ szembesülnek ma Magyarországon? Mi változtathatná meg?

A “feltörekvő művész” kategória ma Magyarorszagon inkább “túlélő művész”. Nincsen elegendő nemzetközi jelenlét, amivel biztosítani lehetne a művészek megélhetését, ezért elsődlegesen ezen csatornák kiépítésére kell fókuszálni.

6. Mit javasolnátok egy művészeti gyűjtemény elindításakor?

Röviden: “Stop thinking, start feeling”. Mindenkit arra bíztatunk, hogy figyeljen az érzéseire, amikor egy műalkotást szemlél, ne megérteni próbálja, hanem inkább elmerülni és felfedezni benne  a saját személyiségét, azt amilyen ő valójában és később ez tükröződjön a gyűjteményében.

source: https://artconscious.co.uk/news/8