LAVOR Collective

News

A művészet új hulláma - kortárs közösség a szecesszió szellemében

 

Barcsay-díj

 
 
 
 

Az évente odaítélt díjat 1989-ben, a Mester elhunyta után egy évvel Barcsay Erzsébet - Barcsay Jenő festőművész testvére - alapította meg közérdekű közhasznú felajánlásával. 2006-ban a Barcsay-jogutód Kónya házaspár (Kónya Márta és Kónya  Ferenc) létrehozta a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítványt, mely a Magyar Képzőművészeti Egyetem által a művészeti anatómia tantárgyban kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatóknak adható a Barcsay-jutalom mellett - attól teljesen függetlenül - minden évben Barcsay-díjat adományoz, pályakezdő fiatal művészeknek, akik olyan kvalitásos alkotásokat hoznak létre, melyek méltó módon idézik és őrzik Barcsay Jenő szellemiségét, alkotói következetességét és a művészet iránt érzett alázatát.  A pályázaton részt vehetnek – határoktól függetlenül – mindazok a Kárpát-medencében, vagy a világ bármely táján élő, magyar ajkú, felsőfokú tanulmányaikat már befejezett pályakezdő festőművészek, akik még nem töltik be 35. életévüket, a Barcsay-díjjal oklevél, Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész plakettje és pénzjutalom jár.


Jánosi Kata - Strigulák IV.

Jánosi Kata - Strigulák IV.

L1360307.JPG

Az idei év Barcsay-díjra benyújtott 19 beérkezett pályázati anyagból és portfólióból, a Kuratórium régi és új tagjai egyhangú döntés alapján,  a 2018-as év Barcsay Díjazottak:

Jánosi Kata, festőművész
Tóth Annamária Rita, festőművész
Hajgató Terézia, festőművész

A Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány Kuratóriumának új elnöke: Feledy Balázs művészeti író, a Kuratóriumi tagjai: Aknay János festőművész, Bereznai Péter festőművész és Baksai József festőművész.

2017 Barcsay-díjasai: Kósa Gergely, Kristófy Dániel, Máthé László (ro.)
2018 Barcsay-díjasai: Hajgató Terézia, Jánosi Kata, Tóth Annamária Rita


Tóth Annamária Rita

Tóth Annamária Rita

Kristófy Dániel

Kristófy Dániel


A kiállítást megnyitja: Feledy Balázs művészeti író
A kiállítás kurátora: Bereznai Péter festőművész

Helyszín: MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Galériája - MANK Galéria (Szentendrei Régi Művésztelep)| 2000 Szentendre, Bogdányi u. 51. Támogatók: MANK Nonprofit Kft., EMMI
Időpont: 2019.01.04., péntek, 18.00.
A kiállítás megtekinthető: 2019. január 04. - január 20.


L1360411.JPG