LAVOR Collective

News

A művészet új hulláma - kortárs közösség a szecesszió szellemében

 

Exhibition Opening

 

távlatok | Vedres Ági | belső táj

Felfedező vagyok, fáradhatatlanul keresem és kutatom az újat, a meglepőt, a váratlant a felfedezésre várót.

 
L1420935.JPG
 
 
 

A Budapest FotóFesztivál harmadik alkalommal választotta és ajánlotta a klasszikus fotóművészeti műfajok egyikét, mint inspirációt a kortárs alkotóknak. A szervezők a tájkép műfaját értelmező, megújító vagy éppen a tradíciókat mai kontextusban folytató műveket vártak a pályázatra, olyan alkotásokat, amelyek a tág értelemben vett tájkép, tájábrázolás és értelmezés műfajába illeszkednek. Közel félszáz alkotónak a művei, amelyekből a Kiscelli Múzeum kiállítása összeáll - különösen a tájkép komoly képzőművészeti és gazdag fotográfiai hagyományai felől értelmezve a műfaj jelenét - különösen izgalmasnak, sőt merésznek tetszenek. A kiválasztott alkotások között a természeti és emberi táj 21. századi létezésének, a táj és ember egyre problematikusabb viszonyának vizuális elemzése, megjelenítése ugyanúgy helyet kap, mint a külső (fizikai) és belső (lelki) szcéna maga is, a kiállítási anyagban az erős gondolatiság, egyfajta ontológiai késztetés ugyanúgy tetten érhető, ahogyan a nagyon is szenzitív önkifejezés örök igénye. A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál programsorozatának a része, a Budapesti FotóFesztivál és a Kiscelli Múzeum együttműködésével jött létre.

Ági "Belső táj" című analóg fotósorozata a lélek, a psziché személyes utazását jeleníti meg, ahol a képek a balatoni nyaralás emlékeit, gyermekkorunk nyári utazásának emlékképeit, lenyomatait rekonstruálja. Ezek az emlékek homályosak, elmosódottak és nem pontosan, tisztán emlékezünk a megtörtént eseményekre. Egyedül a táj, a víz, a Balaton, a csónakok, a hattyúk körvonalaira emlékezünk, a víz hullámzó fényei, tükröződései azok a képek, amelyek megmaradnak örökre. A 6x6-os színes negatívra készített filmkockák karcolásai, sérülései, egyfajta elcsúszott filmszalagként értelmezhetőek, ezt az "időutazást" segítik az álomszerű képkockák.

Köszöntőt mond: Rostás Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese, a Kiscelli Múzeum igazgatója
A kiállítást megnyitja: Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja

Kurátorok: Somosi Rita, Szarka Klára

Esemény: https://www.facebook.com/events/558089201362663/
Helyszín: Kiscelli Múzeum | 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.
Időpont: 2019.04.05. Péntek 14:00
A kiállítás megtekinthető: április 5. - május 19.
Művész:  https://www.lavorcollective.com/vedres-agi