LAVOR Collective
banner.png

Klinika

Közös projektek, kiállítások és események a Klinika kultúr intézményével.

 

klinika x lavor collective


banner.png

klinika - books | records | cafe | bar | artplace


 

spring mood


winter mood


upstream framework

A depresszív létállapot a nyugati társadalmakban egyre inkább fokozódik. A gyors információáramlás nem ad lehetőséget az egyénnek az emocionális események hatékony feldolgozására. A depressziónak ugyanakkor nemcsak negatív hatásai vannak, inspirációs forrásként, olyan alkotások alapja is lehet, melyek nemcsak az alkotót segítik át bizonyos élethelyzeteken, de a megfigyelőre is pozitív hatással lehetnek. - A kiállítás egyik darabja, a Konstans sorozat N°.09-es alkotása, 30-as példányszámú dedikált művészi nyomatként előrendelhető kizárólag a LAVOR limitált kiadásában.


 

gyönyörű depresszió
biztonságos szorongás
állandó kételkedés

Gallusz depressziója gyönyörű depresszió, olyasfajta érzés és kötelék, amelyről le lehetne szokni, de nem igazán érdemes. Ragaszkodás az érzéshez, amely később segít, átsegít, felemel és mindeközben gyógyír a léleknek, folyamatosan ismétlődő rendszer. Meg kell  kapaszkodni a jólismert és jólkiismert szorongásba, mivel biztonságot nyújt annak újbóli megérkezése és tovatűnése. Mélyen rejtőző elfojtások, ki nem mondott mondatok, néma kiáltások, beragadt szófoszlányok.

Permanens KONSTANS.

Gallusz érzelmi-elemekből építi fel a képet, mely végül egységes egésszé válik keretrendszerbe fogja, képpé alkotja az éppen felbukkanó, jelenlévő érzéseket.

Gallusz Framework-jei az időből kiemelt egységek. Modern, legújabbkori ikonok, amelyeken a művész alakja láthatatlan, mégis lélekablakokat nyit, a fekete hátterekből úgy szivárog ki az elfojtott érzelem és fájdalom, hogy amit a néző lát, az már csak egy halványkéken elillanó füstgomolyagnak vagy rózsaszínen hullámzó ködfoltnak hat. A valóságban azonban ennél sokkal többről és mélyebb érzésekről van szó, az alkotás folyamatában, Gallusz átszűri saját szorongásait, félelmeit és kételkedéseit, a vásznakon a negatív érzéseket feloldja, a részelemek - ahogyan ő nevezi - beazonosítását végzi el. A beazonosítás folyamat végeredménye a feloldási fázis, a szorongás és a depresszió "csapdábaejtése"  keretrendszerbe szervezése, pontos és rendkívül precíz lék vágása, a lélek szabadon engedése.

kételkedni - filozófia
szorongani - az ismeretlent félni
depresszió - a neurotranszmitterekkel képesnek lenni együttélni

- Vedres Ági fotóművész, költő, polihisztor


balogh gallus

“Alkotásaim kiindulópontja saját aktuális, általában depresszív lelkiállapotom. A megfelelő médium kiválasztására irányuló bizonytalanság, az, hogy dallá, képregénnyé vagy festménnyé transzformáljam a gondolataimat, minden esetben meghatározza a kialakuló művet.

k4uj.png

fall mood


imperfect paradise

Fáni a művészetben és az életben egyaránt az arany középutat keresi, a harmóniának azt a formáját, mely a kompromisszumok megtalálásával ad lehetőséget az egyedi vizuális nyelvezet megteremtésére. A művész a káoszt és a rendet, a valóságot és a képzeletet, a festészeti technikák különböző területeit egyesíti képeiben, melyek alternatív világok formájában jelennek meg.polónyi fáni

"Nem ragaszkodok a tervekhez, szerepe van a véletleneknek, a spontaneitásnak, mert ezek sokszor inspirálóak és tükrözik a valóságnak azt a tulajdonságát, hogy nem minden előre eltervezett."

IMG_1270.png