LAVOR Collective
lavor_karl_meszlenyi_mr_blue_details.png

Weekly wave

Kortárs Kedd

 
Film_Apollo_1.jpg

apollo 11

2019. 07. 24. | 20:00


 

Todd Douglas Miller filmje újonnan felfedezett archív anyagok, köztük 70 mm-es felvételek, valamint több mint 11 ezer órányi feldolgozatlan hanganyag segítségével hozza testközelbe a NASA leghíresebb küldetését, amely először juttatott embert a Holdra 1969. július 20-án.


Az Apollo 11 expedíció világszerte ismertté tette az égitest felszínére lépő Neil Armstrong és Buzz Aldrin, valamint harmadik társuk, a Holdra szállást a parancsnoki űrhajóból kísérő Michael Collins nevét. A soha nem publikált film- és hangfelvételek révén páratlan betekintést kapunk úgy az asztronauták perspektívájába, mint az irányítóközpont csapatának nézőpontjába, és beleélhetjük magunkat az utazást a Földről követő milliók érzéseibe, újraélve azoknak az 50 évvel ezelőtti napoknak és óráknak a felejthetetlen hangulatát, amikor az emberiség hatalmas lépést tett a jövőbe. Az idei Sundance Filmfesztiválon is díjazott és Karlovy Vary-ban is bemutatott dokumentumfilmet eredeti nyelven, csak angol felirattal

https://www.youtube.com/watch?time_continue=112&v=3Co8Z8BQgWc

Uránia Nemzeti Filmszínház
1088 Budapest, Rákóczi út 21.
https://urania-nf.hu/

 
Szalay_Peter_A_kivetel_erositi_a_szabalyt1.jpg

A KIVÉTEL ERŐSÍTI A SZABÁLYT

2019. 06. 07. - 07. 26.


SZALAY PÉTEr egyéni kiállítása


Szalay Péter (1981) legújabb kiállítását az acb NA terében mutatja be. A helyszínválasztás a művész új munkái helyspecifikumának a következménye, Szalay ugyanis ezúttal az idővel és az alternatív időméréssel foglalkozik, másrészt művei főbb referenciapontjai között találjuk az 1960-as éveket meghatározó kinetikus művészetet és az op-artot is.

Az acb NA legfiatalabb kiállítójaként Szalay tudatosan parafrazeálja Victor Vasarely sorozatgyártott műveinek esztétikai formakészletét és a bonyhádi zománcművészeti szimpózium és alkotótábor médiumát is. Szalay Péter új művei a matematika és a szobrászat határterületét érintő jelenségekből is inspirálódtak. A kiállításon a művész egy - rendhagyó mérnöki logikával megépített - ötágú csillag síkgörbéjét végigjáró óraszerkezetet mutat be, amely összefüggésben van a kiállítótérben megjelenő összes művével.

acb NA

 

SZARKA PÉTER | RGB HIPOTÉZIS


A kiállítás Szarka Péter (1964) a 2000-es évek során 3D modellező szoftverekkel létrehozott képeit állítja a fókuszba. Szarka életművének ezen szakasza, amelyet a 2004-es Sao Paulói Biennálés szereplése és a 2003-as Műcsarnokban megrendezett Puha Bomba című önálló kiállítása fémjelez, már lezárult, azonban alkotásai közel két évtized távlatából szemlélve ugyanolyan frissek ma is, mint keletkezésükkor. Mi több, Szarka művészeti programjának főbb pontjai, úgy, mint a művészi kifejezésmód személytelensége és a trash esztétika tudatos használata, azóta egy fiatalabb művészgeneráció érdeklődését is meghatározza. Szarka Péter egy 2002-es interjújában így fogalmazott: „amivel én foglalkozom, az jelen pillanatban teljesen a senkiföldje.” Mára azonban a kortárs művészeti diskurzus beérte Szarka Péter úttörő műveit, amik továbbra is nyitottak egy új recepció és értelmezés számára.

acb GALÉRIA
1068 Budapest, Király utca 76.
www.acbgaleria.hu/

 
 
Szarka_Peter_Politika_es_turizmus2_2003_lambda_print_205x125cm.jpg
 
Dunaujvaros_Fekete_feny2.jpg

Fekete fény

2019. 07. 19. – 08. 23.


Csoportos kiállítás az 1999-es teljes napfogyatkozás 20. évfordulója alkalmából


A kiállításon egy multimediális installáció formájában mutatják be az ICA-D és a Capa Központ által az 1999-es teljes napfogyatkozás huszadik évfordulója alkalmából kiírt nyilvános fénykép- és videógyűjtési akcióra beérkezett anyagokat.

Kiállító művészek:
ARANYI Sándor, BÁNKUTI András, BIRÓ Dávid, BORSOS LŐRINC, DRÉGELY Imre, DUDÁS Szabolcs, FEKETE Géza Péter, GERHES Gábor, HORVÁTH Ernő, KEGYES András, KODOLÁNYI Sebestyén, KOMORÓCZKY Tamás, KOVALOVSZKY Dániel, NEHÉZ-POSONY Kata, NÉMETH Dániel, NYÍRI Julianna, NYITRAI Orsolya, SÁROSI Anita, SURÁNYI Miklós, SZACSVA Y Pál, SZABÓ Dezső, SZABÓ Eszter Ágnes, SZABÓ Zsófia, VÁRNAI Gyula, VEDRES Ági, ZELLEI Boglárka Éva és a Fekete fény (1999) című kollektív film alkotói

Kurátor: Mucsi Emese
Társkurátor: Barakonyi Szabolcs

Megnyitó: 2019. 07. 19., péntek, 19 óra
A kiállítást megnyitja: Seregi Tamás esztéta

A megnyitóra Budapestről ingyenes buszjárat indul, melyre az icadunaujvaros@gmail.com címen lehet jelentkezni.
Gyülekező: Július 19., péntek, 16:45, a Vagon étterem előtti parkolóban, a Déli Pályaudvarral szemben, a Krisztina körút és a Vérmező sarkán.
Indulás: 17:00 óra
A busz kb. 22:00 órakor indul vissza Budapestre.
A kiállítás megtekinthető hétfőtől szombatig 10-től 18 óráig,
vasárnap és ünnepnapok (augusztus 20.) kivételével.
A belépés ingyenes!

ICA-D
Kortárs Művészeti Intézet Dunaújváros
2400 Dunaújváros, Vasmű út 12.
www.ica-d.hu

 
Dunaujvaros_Meghívó_FEKETE_FENY_HU .png
 
Weininger_Andor_Mechanikus_szinpad_absztrakt_revue_1923.jpg

Bauhaus100. Absztrakt Revü

2019. 03. 29. - 07. 28.


 

Válogatott művek Weininger Andor hagyatékából


A Bauhaus alapításának századik és Weininger Andor születésének százhuszadik évfordulója alkalmából a művész hagyatékából válogatott kiállítás nyílik a Magyar Nemzeti Galériában. A New Yorkban elhunyt művész alkotásaiból 2002-ben nyolcvan mű és ugyancsak nyolcvan kisebb vázlat került a galéria gyűjteményébe; az anyagból most először látható válogatás, Absztrakt revü címmel.

A kiállítás középpontjában Weininger egyik legizgalmasabb alkotása, a napjaink digitális képi világát megelőlegező Mechanikus színpad – absztrakt revü áll. Az ennek alapján készült kiállítási installáció közepén kuriózumként látható az 1980-as években készült előadás filmfelvétele.

 A kiállítás kurátora: Bajkay Éva

https://mng.hu/kiallitasok/bauhaus-100-absztrakt-revu-valogatott-muvek-weininger-andor-hagyatekabol/

Magyar Nemzeti Galéria
1014 Budapest, Szent György tér 2.
C épület, I. emelet, Grafikai kabinet 
www.mng.hu

 
ISBN_Gallery_Polya_Zsombor.jpg

Még meg sem száradt. Kimért képek

2019. 07. 16. - 07. 18.


pólya zsombor egyéni kiállítása


A kiállítást megnyitja: Bence Bettina, képzőművészet-elmélet szakos hallgató

A kiállítás apropója, hogy Pólya Zsombor „Képkimérés” című festménysorozata, amely közel két év alatt készült el. A „Még meg sem száradt. Kimért képek” című pop-up kiállításon lesz először hat darabos sorozat minden darabja egyszerre látható. A kiállított képek közül ötból részletet is lehet vásárolni a kiállítás időtartama alatt.


ISBN BOOKS+GALLERY
1084 Budapest, Víg u. 2.
www.isbnbooks.hu

 
 
Budapest_Galeria_among_n_between_honlapra_1920.jpg

Among and Between

2019. 07. 17. – 08. 25.


 
Budapest_Galeria_horvath_gideon_inside_exp.jpg

Magyari Zsuzsa, Mézes Tünde, Takács Ádám, Varga Ádám


A Budapest Galéria évadzáró nyári kiállításán négy fiatal művész mutatkozik be. A munkáik közötti kohéziót és egyben a kiállítás tematikáját a tér „belakása”, a művek egymással folytatott párbeszéde és a befogadó-mű-tér hármasára adott reflexiók teremtik meg. Az alkotók a hétköznapi tárgyakból és jelenségekből kiindulva olyan tapasztalatokra és folyamatokra reflektálnak, mint a másolás során bekövetkező materiális átalakulás, a funkcionalitás és a funkcióvesztés közötti konfliktus, a jelentésvesztés folyamata, a folytonos formálódásban rejlő rugalmasság.

Kurátor: Zsikla Mónika

http://budapestgaleria.hu/_/2019-kiallitasok/among-and-between/

 

Horváth Gideon |

Méhkasba teszem a kezem


Horváth Gideon, a Balkon 5. inside express díj nyertese önálló kiállításában tovább folytatja megkezdett kutatását az ökológiai válsággal kapcsolatban. A művész saját válasza a különféle apokaliptikus narratívákra vonatkozóan az itt és mostra való koncentrációra irányul és amellett érvel, hogy ahhoz, hogy szembenézzünk a klímakatasztrófa nyomasztó jelenlétével, újra kell tanulnunk (unlearning) milyen is a viszonyunk a környezetünkhöz. Horváth Gideon munkái erről az újratanulásról, az eddigi tudásunk átrendszerezéséről szólnak, amin keresztül újfajta, érzelmi kapcsolódási pontokat kíván kialakítani a körülöttünk lévő világ befogadásával kapcsolatban.

http://budapestgaleria.hu/_/2019-kiallitasok/horvath-gideon-i-put-my-hand-into-a-beehive/

Budapest Galéria
1036 Budapest, Lajos u. 158. (emelet)
www.budapestgaleria.hu

 
film_casanova.jpg

Casanova az utolsó szerelem

2019. 07. 16.-


Dernier Amour (2019)


Casanova a XVIII. század megkerülhetetlen alakja, akinek nő még nem tudott nemet mondani. Amikor a világ legnagyobb csábítója Londonba érkezik, megismerkedik a gyönyörű és fiatal kurtizánnal, Marianne de Charpillonnal, aki olyannyira megbabonázza a férfit, hogy az hajlandó lenne lemondani a világ összes nőjének szerelméről. A lány azonban nem adja könnyen magát, kíméletlen játékba kezd, melyben egyikük sem nyerhet.

Rendező: Benoît Jacquot

https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=kc4uZjLkuHU

Toldi Mozi
1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.
www.toldimozi.hu

 
 
Az_uj_es_ismeretlen_vilag.jpg

Az új és ismeretlen világ

2019. 05. 29. – 07. 30.


 

Biró Dávid, Jolanta Marcolla, Murányi Mózes Márton és Trapp Dominika kiállítása


Az új és ismeretlen világ című csoportos kiállítás a galéria művészeinek legújabb, vagy eddig kevéssé ismert munkáit mutatja be. A művészi felfedezés olyan változatos formái jelennek meg a térben, mint a fény fotográfiai elemzése, egy számsorozat szoborrá alakítása vagy egy egyszerűnek tűnő mozdulat minden pillanatának rögzítése.

A tudomány, a természet és az emberi viselkedés megfigyelésén alapuló művek azokba a folyamatokba engednek betekintést, amelyek során a művészek a körülöttünk lévő világ megértésére tesznek kísérleteket.

A kiállítás júniusban és júliusban bejelentkezéssel tekinthető meg.

Trapéz Galéria
1053 Budapest, Henszlmann Imre u. 3.
www.trpz.hu

 
viewSize_000509.jpg

ÖLELKEZŐ FORMÁK

2019. 06. 07. – 07. 26.


GELLÉR B. ISTVÁn egyéni kiállítása


Gellér B. István (1946 - 2018) első, az acb Galériában megrendezett egyéni kiállításának anyagát a hetvenes években készült temperafestményei alkotják. A pécsi születésű művész, a kortárs nemzetközi tendenciák tanulságaira, valamint szülővárosának művészeti hagyományaira építő személyes hangvételű geometrikus festészete egyedülálló a hazai neoavantgárd törekvések között. Az 1970-es években készült lágyabb vonalvezetésű, de szimmetrikus szigorral szerkesztett, emblematikus struktúrái, amelyek akrilfestményeit és temperamunkáit is jellemzik, a pop art-hoz közel álló szignál festészet jellegzetes magyarországi példái.

A hatvanas években induló progresszív magyar festészet egyik legfontosabb kérdése a globális trendek és lokális hagyományok összeegyeztetése volt, mely kortársaihoz hasonlóan Gellér B. István alkotói programját is meghatározta. A pályakezdők számára mind művészeti kérdésekben, mind szellemi attitűd tekintetében nagy jelentőséggel bírtak a klasszikus avantgárd és az 1945 utáni absztrakció nemzetközi jelentőségű, még élő magyar alkotói.

ACB attachment
1067 Budapest, Eötvös u. 2.
https://acbgaleria.hu/

 
 
Szonja Molnar