LAVOR Collective
lavor_karl_meszlenyi_mr_blue_details.png

Weekly wave

Kortárs Kedd

 
sziget1a.jpg

6. SZIGET ART OF FREEDOM

2019. 08. 07. - 08. 13.


 

THE POWER OF DIVERSITY


Az év legnagyobb buliján a Sziget Art Of Freedom projektjének alkotói elképesztő fantáziával álmodják meg évről-évre a fesztivál legkülönlegesebb építményeit, ejtőzőit, szobrait és installációit.

Kerüljetek mielőbb Sziget-hangulatba!


https://szigetfestival.com/hu/artoffreedom
https://www.youtube.com/channel/UCFPuTxN3n9iesF0I6-gyOjA?sub_confirmation=1


Sziget Festival Official
1033 Budapest, Május 9. park
https://szigetfestival.com/hu/

 
event_cover_final_jav.jpg

Camera Lucida

2019. 06. 22. - 08. 25.


Ember Sári |Esterházy Marcell |Puklus Péter |Schuller Judit Flóra |Tranker Kata


A kiállításon hangsúlyossá válik a nézőpontváltás, mely ellentétben a társadalmi emlékezetkultúra egy-egy darabját megelevenítő és az elmúlt idő általános pátoszával átitatott, régi fényképek retrospektív narrativitásával, az introspektív látásmódra helyezi a hangsúlyt: a kortárs művek nem az időbe belevetett énre, hanem az időre fókuszálnak a változó énben. Nem elillanó emlékek rögzítésére vagy a mulandósággal szembeni ellenállásra, hanem az emlékek és az emlékezés szubjektív rendszerének megismerésére és leképezésére tesznek kísérletet. A kortárs művek érdekessége, hogy az idő hagyományos, egy képi pillanatba sűrítése helyett nem csupán képi tartalmaik, hanem időbeliségük is önálló jelentéssel telítődik, mintha egy elképzelt idő-fenomenológiai kutatás rekvizitumaira bukkannánk a kiállítótérbe lépve. 

https://mng.hu/kiallitasok/camera-lucida/

Kurátor: Horváth Lili

Magyar Nemzeti Galéria
1014 Budapest, Szent György tér 2.
www.mng.hu

 
 
Magic_Powers_Halasi_Balint.jpg

MAGIC POWERS

2019. 08. 05. - 08. 09.


HALASI BÁLINT


You always wanted magic powers…
A Magic Powers brand legfőbb célja a közösségépítés. Könnyen befogadható művészeti nyelv segítségével vezet rá minket, hogy akár saját kezűleg is egyedivé tehetjük mindennapi tárgyainkat. A személyes tudás, a kétkezi technológiák ismeretének továbbadása komoly hiány ma, a Magic Powers workshop-ok, pop-up kiállítások, printek és felvarrók segítségével próbál ezen változtatni. Az első kiállítás a 2-es műtermet alakítja át egy szürreális térré, ahol a néző beleolvadhat az őt körülvevő világba és csak mágikus erők birtokában térhet vissza.

https://www.facebook.com/events/637710150043855/

Kurátor: Hitka Lili

FKSE 2-es műterem - projektszoba
Nyitvatartási idő: 17:00 -21:00
1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.

 
 
Kiraly_Tamas_Out_of_the_box.jpg

KIRÁLY TAMÁS OUT OF THE BOX

2019. 07. 12. – 09. 15.


 
Kiraly_Tamas_out_of_the_box2.jpg

Ruhái egyszerre jelmezek, mobil szobrok, futurisztikus transzformációk, a saját korát megelőző művész jövőbe látó kreációi.


Király Tamás (1952–2013) kiállítása egy olyan művész első nagyszabású retrospektív bemutatója Magyarországon, akinek tevékenysége ellenáll a hagyományos műfaji, illetve irányzatok szerinti besorolásnak.

A kiállítás átfogó képet kíván adni Király Tamás több, mint három évtizedes pályafutásáról, mely az 1980-as évek elején indult Budapesten, ahol a művész rövid idő leforgása alatt vált az underground színtér emblematikus figurájává. Nemcsak utcai „divatbemutatóival”, performatív sétáival, hanem azzal a butikkal is, ahol hordható ruhákat árult az érdeklődők számára. Ennek a korszaknak a csúcspontját a Dressater berlini divatbemutató jelentette, ahol egyetlen kelet-európaiként olyan tervezők társaságában állított ki, mint Claudia Skoda vagy VivienneWestwood. Király 1989 után is folytatta az „összművészeti” divatbemutatókat, melyekhez a 2000-es években többször a Sziget Fesztivál adta a helyszínt.

Kurátor: TIMÁR Katalin

https://www.ludwigmuseum.hu/kiallitas/kiraly-tamas-out-box
https://www.youtube.com/watch?v=dyDQkgo5jHY

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.
www.ludwigmuseum.hu

 
vita1a.jpg

Vita & Virginia

2019. 08. 08. - PREMIER


Szerelmünk története


A film egy szenvedélyes kapcsolat igaz történetét meséli el, mely az úttörőnek számító regényíró, Virginia Woolf (Elizabeth Debicki) valamint a nemesi származású, mindig titokzatos költő, Vita Sackville-West (Gemma Arterton) között bontakozott ki az 1920-as években. Az Ő románcuk ihlette Woolf merész és egyben lenyűgöző művét, az "Orlando" című regényt. Egy olyan korban járunk, ahol a nemek közti egyenlőség még szinte elképzelhetetlen volt, két nő szerelme pedig teljesen elfogadhatatlan a társadalom szemében.

Főszereplők: Gemma Arterton, Elizabeth Debicki, Rupert-Penry Jones, Isabella Rossellini
Rendező: Chanya Button

https://www.youtube.com/watch?v=3udUTtw7JmM

A 40 éves Woolf 1922-ben, három évvel a Mrs. Dalloway sikerei előtt ismerkedett meg a nála egy évtizeddel fiatalabb Sackville-Westtel, aki akkoriban egy Harold Nicolson nevű politikus és diplomata felesége volt, ám házassága mellett több hosszútávú kapcsolatot is fenntartott más nőkkel. Szerelmük barátságként indult, ám még a szakítás után is egymás megszállottjai maradtak. Négy nappal első találkozásuk után Woolf vacsorára invitálta Vitát, aki a férjének címzett levelében leírta, mennyire imádja az írónőt, és biztos benne, hogy a férfi is imádná. Vita arról is beszámolt, hogy úgy érzi, tetszik a nőnek, aki még a lakhelyére, Richmondba is elhívta, majd hozzátette, hogy „Drágám, egészen oda a szívem!” Vitából nemcsak szerető, de múzsa is lett, ő inspirálta Woolf regényének nemváltó hősét, Orlandót, a végeredmény pedig Vita fia, Nigel Nichols szerint a legszebb és leghosszabb szerelmeslevél lett az irodalomban. A fiú 1973-ban jelentette meg a könyvét szülei házasságáról Portrait of a Marriage: Vita Sackville-West and Harold Nicolson címmel.

https://konyves.blog.hu/2017/02/15/film_keszul_virginia_woolf_es_vita_sackville-west_romancarol

Művész Art Mozi
1066 Budapest, Teréz körút 30.
http://muveszmozi.hu/

Orlando-vita-and-Virginia-012.jpg
 
 
Szonja Molnar