LAVOR Collective
lavor_karl_meszlenyi_mr_blue_details.png

Weekly wave

Kortárs Kedd

 
sziget1a.jpg

6. SZIGET ART OF FREEDOM

2019. 08. 07. - 08. 13.


 

THE POWER OF DIVERSITY


 
kristofgabor019.jpg

Kristóf Gábor

2019. 08. 15. - 09. 05.


Munkák a szürkezónából (Vanish)


Két színről akkor állíthatjuk, hogy azonosak, ha különböző fényviszonyok mellett egymás mellé helyezve őket nem mutatnak különbséget. A színek standardizálására az ipari forradalom következtében, legelőször 1927-ben került sor a német RAL intézet által. Innentől kezdve a gyártási folyamatok színekkel kapcsolatos reprodukciója az általuk (és később hasonló cégek által) kiadott skálára támaszkodik. A világszerte legelterjedtebb paletta (RAL Classic) 213 színre redukálja a végtelen spektrumot, s minden ami ezen kívül helyezkedik el, az ipari tömegtermelés számára majdhogynem értelmezhetetlen. A RAL Classic leggyakrabban alkalmazott tíz árnyalata mind a szürkének valamelyik verziója. Ebből kiindulva a világon leggyakrabban előforduló 10 színárnyalat valószínűleg a RAL 7016, 9005, 7015, 9016, 9010, 7012, 9006, 7035, 7024 illetve a 9007.
"A fentebb vázolt rendszer csupán egyike azon standard közegeknek, melyeket évek óta próbálok kizökkenteni sziklaszilárd pozíciójukból, s melyekről úgy gondolom, nagyban befolyásolják vizuális ismeretelméletünket is. A kiállítás tipologikus munkák formájában járja körbe ezen struktúrákat, illetve azt a pozíciót, amely a határain foglalható el, s ahonnan megtapasztalható illetve beindítható bármilyen fokú szétesésük."

A kiállítás a megnyitót követően csak e-mailben történő előzetes időpont-egyeztetéssel látogatható.
E-mail: ligal@c3.hu 

Megnyitja Sugár János 2019. augusztus 15-én, 18:00 órakor

LIGET Galéria
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
http://www.c3.hu/

 
 
Inda_Liza_Szabo_11s.jpg

HELLYEL KÍNÁLT JELENTÉS

2019. 06. 27. - 08. 23.


Fiatal fotográfusok vizuális stratégiái: Koleszár Adél, Szabó Liza, Zellei Boglárka Éva


A mostani hármas egyéni kiállítás három olyan művész munkáiból válogat, akiknek a stratégiái markánsan eltérnek, ugyanakkor mindannyiuk munkái látványokat, vizuális, verbális, kulturális jeleket, jelentéseket értelmeznek át vagy újra. Útmutató külföldieknek (Guide for Foreigners) a címe Szabó Liza sorozatának. Két malom és egy rubik kocka találkozása; két szívószálon át egy pohárból fogy a víz egy kishal fölül — a stúdióban épített kompozíciókról készült, fémszerkezetekkel installált, a levegőben lógó digitális textilnyomatok olyan idiómákat interpretálnak képi nyelven illetve képi nyelvvé, amelyek különböző kultúrákban azt jelentik: “nem értjük egymást”, “félreértjük egymást.” Koleszár Adél az Erőszak sebei (Wounds of Violence) című sorozata Mexikóban készült, ahol a művész 2013 óta él. A felvételeken tájak és nők, az erőszak maradandó vagy múló sebeit a testükön viselő áldozatai láthatók, a fotósorozat ezeket a sebzett testeket, a sebzett táj és a sebzett nő — a sebzett környezet és a sebzett ember és közösség portréit rendeli egymás mellé. Zellei Boglárka Éva Hellyel kínált szent (Furnishing the Sacred) című ciklusában keresztény tradíció és az épített modern enteriőrök ízlésvilága találkozik. A kortárs keresztény gyülekezetek bemerítési szertartásai olyan köztes terekben folynak, amelyekben az emberi és a szakrális, a profán és a szent jelenik meg együtt. Ezzel a vallást, illetve a hitet is egy 21. században értelmezett és beélhető kontextusba helyezi. 

Kurátor: Kozma Zsolt
https://indagaleria.hu/exhibitions/125

INDA Galéria
1061 Budapest, Király u. 34. II.4.
https://indagaleria.hu/

 
Inda_Liza_Szabo_09s.jpg
 
MaiMano_Klenyanszki_Pillarsofhome1.jpg

PILLARS OF HOME

2019. 07. 11. – 08. 25.


 

Klenyánszki Csilla


Pillars of Home című sorozat 98 egymáson egyensúlyozó szoborból áll. A szobrokat dokumentáló képek a művész kisfiának alvási ideje alatt készültek, amelyhez átalakította a lakásukat, egy átmeneti, csupán 30 percig létező stúdióvá. Ahogy az objektek egymásra helyeződnek, úgy válnak a tárgyegyüttesek egy összetartozó egységgé, miközben a törékeny elrendezésük és egyensúlyozó jellegük miatt rendkívül sérülékennyé válnak. Bármelyik pillanatban összedőlhetnek. A performansz jellegű akciók egyfajta személyes kutatásnak is tekinthetőek, amelyekben a művész az anyává válás és a művészi alkotómunka közötti egyensúly problematikáját járja körül. A sorozat felfogható egyetlen kérésre adott kilencvennyolc válaszként: hogyan alakíthat ki egy anya egyensúlyt életének valamennyi szegmense között? 

https://maimano.hu/kiallitasok/pillars-of-home/
http://pillarsofhome.com/

Szervezők: Kiss Imre és Schuller Judit Flóra

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Galéria és Könyvesbolt
Paperlab Galéria
1065 Budapest, Nagymező u. 20.
www.maimano.hu
Kedd - vasárnap 12 és 19 óra között

 
972.jpg

Az építészeti tervrajz is műalkotás!

2019. 07. 18. – 08. 26.


A FUGA 10. születésnapját októberben nagyszabású programsorozattal ünnepelik.


Ennek első eseményeként a ház összes termében építészeti tervrajz és makett* kiállítást rendeztek. A kiállítás nem titkolt célja felhívni a figyelmet arra, hogy az építészeti tevékenység „munkaközi” produktumai is lehetnek önálló, a műtárgypiacon is helyet érdemlő műalkotások a skiccektől a tervrajzokon és modelleken át az animációkig. A 19–20. századi mesterek – Alpár Ignác, Lechner Ödön, JanákyIstván, Makovecz Imre, Reimholz Péter – műveit együtt állítjuk ki olyan kortárs mesterekkel, mint Bán Ferenc, Csomay Zsófia, Rajk László vagy Zalotay Elemér, valamint fiatal irodákkal és egyetemi hallgatókkal. Külön szekcióban szerepelnek a közgyűjteményekből és oktatási intézményekből válogatott rajzok. 

A tárlat történeti részének kurátorai Fehérvári Zoltán és Őry Júlia, míg a földszinti részleget Gyárfás Eszter, Kocsis Ferenc, NagyBálint, Őry Júlia, Segesdi Móni és Zöldi Anna gondozta.

https://fuga.org.hu/fevent/az-epiteszeti-tervrajz-is-mualkotas/

* az építészet mellett a belsőépítészet, tájépítészet, díszlettervezés, szerkezettervezés, épületgépészet és más szakágak kiállításra érdemes munkáit is bemutatják

FUGA
1052 Budapest, Petőfi S. u. 5.
www.fuga.org.hu

Nyári nyitvatartás: 06. 23.- 08. 26.
hétfő: 11-19 kedd: zárva szerda-vasárnap: 11-19

fuga.jpg

10 éves a fuga

 
 
once_upon_a_time_in_hollywood_still_1_-_publicity_-_h_2018.jpg

VOLT EGYSZER EGY ... HOLLYWOOD

2019. 08. 15. - PREMIER


 
Once_upon_a_time_in_Hollywood1.jpg

Quentin Tarantino 9. alkotása


1969, Los Angeles

Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre Cliff Booth (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen és egyre változó világában. Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. A Hollywoodban szerencsét próbáló karakterek mellett feltűnik a filmben a Polanski-Tate házaspár, így Sharon Tate (Margot Robbie) és Roman Polanski (Rafal Zawierucha), a hírhedt Manson-banda, korabeli tévé- és filmsztárok is.

Főbb szerepekben látható sztárok: Dakota Fanning, Al Pacino, Uma Thurman, Maya Hawke, Timothy Olyphant, Margaret Qualley, Scoot McNairy, Tim Roth, Michael Madsen és Kurt Russell.

https://www.youtube.com/watch?v=ELeMaP8EPAA


Once Upon a Time ... in Hollywood (2019)
amerikai-angol krimi, dráma, thriller 
Főszereplők: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie
Rendező: Quentin Tarantino

Művész Mozi
1066 Budapest, Teréz krt. 30.
www.muveszmozi.hu

 
Szonja Molnar