LAVOR Collective
lavor_karl_meszlenyi_mr_blue_details.png

Weekly wave

Kortárs Kedd

 
Molnar_Ani_Galeria1.jpg

Radenko Milak & Roman Uranjek

2019. 06. 27. – 10. 05.


 

DATES 9


Radenko Milak (1980) Travnikban született, Roman Uranjek (1961) Trbovljeben, mindkét város az egykori Jugoszlávia része volt. Uranjek a 80-as években alakult művész csoport, az IRWIN és a Neue Slovenische Kunst (NSK) alapító tagja. A két művész 2014-ben kezdett el közösen dolgozni a DATES című projektjükön, felismervén, hogy mindkettőjük művei szorosan kapcsolódnak a kulturális és a politikai aktivizmushoz. Uranjek különböző történelmi időszakokból gyűjt össze képeket, amikből aztán kollázst készít az avantgárd stílus elbeszéléseinek esztétikájával megegyezően. Művészetének nyelvezete az információ áradat problémáira világít rá, ahol a hírek mennyisége és az információ terjedésének sebessége felülírja azok helyénvalóságát és minőségét. Milak fotóriportok képeit dolgozza át monokróm vízfestményekké, ragaszkodva a képek fekete-fehér mivoltához, egyben utalva azok eredetére is. Műalkotásaik által a 20. század jól ismert vagy elfeledett fotói új értelmet nyernek. Közös munkájuk forrása, hogy látásmódjuk megegyezik a történelemről, a társadalomról és a művészetről való gondolkodásban. Közös képeik számtalan értelmezési réteggel bírnak, így alkotva kortárs művészeti rejtvényeket.

http://molnaranigaleria.hu/muveszek/radenko-milak-roman-uranjek/

Molnár Ani Galéria
1088 Budapest, Bródy Sándor u. 36.
www.molnaranigaleria.hu

 
Mai_Mano_3_szin.jpg

3 szín / 3 colours

2019. 08. 28. - 10. 06.


SERGEY PROKUDIN-GORSKY
Balogh Rudolf
Bíró Dávid
Eperjesi Ágnes
Liz Nielsen
Bill Sullivan


A kiállítás középpontjában Szergej Prokugyin-Gorszkij 1909 és 1915 között a cári Oroszországban készített színes fotográfiái, a korai színes fényképezés területén elért izgalmas eredményei állnak. Az orosz fotográfus képei mellett a kiállítás olyan kortárs művészek alkotásait is bemutatja, akik a színes fényképezés jelenségére alkotói módon reflektálnak, a fotográfián belül színelméleti kérdésekkel foglalkoznak, vagy művészetükre Prokugyin-Gorszkij életműve közvetlen hatást gyakorolt.

Megnyitó: 2019.08.27. 18.00.

Köszöntő: Baki Péter, a Magyar Fotográfusok Háza-Mai Manó Ház igazgatója
Megnyitja: Dr. Faludi Julianna szociológus, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház
1065 Budapest, Nagymező u. 20.
www.maimano.hu

 
 
Reflex_Kassak_Muzeum1.jpg

re:flex

2019. 06. 01. - 09. 01.


Kortárs tervezőgrafikai értelmezések a Bauhaus nyomán


A Bauhaus (1919-1933) a 20. század egyik legnagyobb hatású művészeti iskolája és szellemi mozgalma volt. Rövid, alig tíz éves fennállása nyomán megkerülhetetlen szerepet játszott a korszerű dizájn és modern építészet alakításában, pedagógiai elveinek, szellemi nyitottságának és közösségi kezdeményezéseinek köszönhetően pedig a modernség laboratóriumaként is tekinthetünk rá. A kiállítás azt mutatja be, miként viszonyul egy fiatal generáció a Bauhaus máig ható nyitott, kísérletező gondolkodásmódjához, a vizualitás mai eszközrendszerével mind a hagyományos médiumok (plakát, könyv, arculattervezés), mind az új digitális technológiák (webdizájn, hangdizájn) területén.

A kiállítás szervezői:
Csatlós Judit, Szikra Renáta - Kassák Múzeum
Vargha Balázs, a MOME Tervezőgrafika Tanszékének vezetője

Kassák Múzeum
1033 Budapest, Fő tér 1.
www.kassakmuzeum.hu

 
 
ArtQuarter.jpg

Art Quarter Budapest

2019. 08. 31. - opening


 

aqb Open House minifesztivál


aqb Open House

Szeretettel meghívjuk aqb Open House minifesztiválunkra A 30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválideje alatt ismét megnyílik az aqb a látogatók számára képzőművészeti, zenei, filmművészeti és gaszto programokkal augusztus 31-én szombaton.

PROGRAM
https://www.aqb.hu/fooldal

A Pavilon Kávézóban Majecsko - Made with love süteményekkel, kávéval, belga sörrel és borral várja a vendégeket.
Facebook esemény

Art Quarter Budapest
1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.
www.aqb.hu

 
Miles_Davis_Birth_of_2.jpg

Miles Davis: Birth of the Cool (2019)

2019. 08. 30. - PREMIER


Látnok, újító és alkotó, aki szembeszállt a kategorizálással és megtestesített mindent, ami menő.


Stanley Nelson zenés dokumentumfilmje Miles Davis életébe és pályafutásába nyújt betekintést, a zenei ikon saját szavaira és önéletrajzára alapozva.

A film címét Davis 1957-ben megjelent és rendkívül innovatív hangszerelése miatt mérföldkőnek számító válogatáslemezéről kapta. A kultikus Sundance Filmfesztiválon debütált filmben eddig sosem látott archív felvételekből és a barátokkal, alkotótársakkal folytatott, személyes hangulatú beszélgetésekből tárul fel Miles Davis portréja, aki számára a művészet jelentett mindent.

Olyan világhírű zenészek vallanak róla a filmben, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, Ron Carter, Jimmy Cobb, Lee Konitz, Carlos Santana vagy Flea a The Red Hot Chili Peppersből.

Rendező: Stanley Nelson
Főszereplők: Ron Carter, Jimmy Cobb, Miles Davis, Flea

https://www.youtube.com/watch?time_continue=60&v=Tf6gRwo25fg
https://www.youtube.com/watch?v=34r017yYNa0

Uránia Nemzeti Filmszínház
1088 Budapest, Rákóczi út 21.
https://urania-nf.hu/

Miles_Davis_eredeti_1950-es_lemeze.png
 
 
Szonja Molnar