LAVOR Collective
lavor_karl_meszlenyi_mr_blue_details.png

Weekly wave

Kortárs Kedd

 
422.jpg

SWEATSHOP

2019. 09. 05. – 11. 08.


 

GRACE NDIRITU


Grace Ndiritu (UK/Kenya) Egyesült Királyságban született, kenyai származású vizuális művész. Sweatshop/Rabszolgamunka címmel új festmény, kollázs és textil munkákból készített, a galéria összes termére kiterjedő installációt. A projekt a modern rabszolgaság, az úgynevezett sweatshopok és az ott készülő áruk jelenségét vizsgálja három különböző, ám több szempontból is párhuzamba állítható, sőt átfedő terület egymás mellé állításával: a művész műterme, ahol a műtárgypiacot tápláló tárgyak készülnek; a harmadik világ országai, ahol nyomorúságosan fizetett munkások készítenek luxustermékeket a luxus- divat- és általában a globális fogyasztói piac számára; és végül a bennszülött törzsek, amelyek a piacosult nyugati New Age hullám számára szolgáltatnak kulturális és spirituális táplálékot. A most megrendezett kiállítás a The Year of Black Healing (2020) című, egy éves projekt első állomása. A Ndiritu munkáit a középpontba állító, nemzetközi sorozatban kiállítások, performanszok és beszélgetések kerülnek sorra, záróeseménye pedig a 2020-as Black Healing kiállítás lesz 2020 júniusában, Franciaországban. A sorozat olyan témákat vizsgál, mint az afro-futurizmus, aktivizmus, spirituális gyakorlat, fekete kultúra és neoliberalizmus.

www.gracendiritu.com 

INDA Galéria
1061 Budapest, Király utca 34. II/4.
http://indagaleria.hu

 
Maklary_1.jpg

"GREAT ART. MAD MONEY. NO RULES."

2019. 09. 06. - 09. 20.


George Condo, Andy Warhol, Roy Liechtenstein, Keith Haring, Damien Hirst, Jeff Koons, Yoko Ono


A kiállítást a kétszeres Oscar-díj jelölt Nathaniel Kahn itthon nemrégiben bemutatott „Senki többet...” című („The Price of everything”), dokumentumfilmje ihlette, amely dokumentarista távolságtartással szedi elemeire az amerikai gazdaság egyre népszerűbb luxuságazatát – a műkereskedelmet. A kiállításon többek között a filmben szereplő sztárművészek alkotásai láthatók: George Condo, Andy Warhol, Roy Liechtenstein, Keith Haring, Damien Hirst, Jeff Koons, Yoko Ono művei – Magyarországon elsőként.
A tárlaton a világ műkereskedelmi piacán legmagasabb árakon szereplő magyar művészek is képviseltetik magukat Moholy-Nagy László, Hantai Simon és Reigl Judit.

Kálmán Makláry Fine Arts
1055 Budapest, Falk Miksa u. 10.
www.kalmanmaklary.com

 
 
Godot1.jpg

#g20

2019. 09. 05. - 10. 12.


A Godot Galéria 20 éves jubileumi kiállítása


Bukta Imre, drMáriás, feLugossy László, Gaál József, Nagy Kriszta, Szikora Tamás, Ujházi Péter

Az idei esztendőben 20 éves Godot Galéria az ünnepi év egyik fontos eseményéhez érkezett, a galéria jubileumi kiállításához. A kiállítás anyagát teljesen demokratikus módon úgy válogatták össze, hogy minden művész négy-négy alkotással szerepeljen benne. Igyekeztek a több évtizednyi életműveknek megfelelően ezek között a szűk keretek közt egy-egy mini életmű kiállítást létrehozni és az alkotók fontosabb periódusaiból műveket felvillantani. A tárlat különlegessége, hogy csak olyan művek szerepelnek rajta, amik ma már jelentős magángyűjteményekben találhatóak meg, a kiállításra egy-egy művet kölcsönöz a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum, a Fővárosi Képtár – Kiscelli Múzeum és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum is.

Godot Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 11-13.
www.godot.hu

 
 
fuga_aukció.jpg

FUGA 10

Jótékonysági művészeti AUKCIÓ!

2019. 10. 05. - 10. 06.


 

Képzőművészet, fotó, kézirat, kotta, design, építészeti rajz és makett


Aukciós kiállítás: 2019. 09.07. – 10. 04. | Árverés : 2019. 10. 05. - 10. 06.

A jótékonysági aukción a műtárgyak választéka éppen olyan sokszínű, mint a most 10 éves FUGA Budapesti Építészeti Központ kulturális kínálata: képzőművészet, fotó, kézirat és kotta, design és Magyarországon először építészeti rajz és makett kerülnek kalapács alá.

A művészek által felajánlott alkotások teljes bevételét a FUGA fejlesztésére fordítják: a közel 700 tételből vásárolva az egy évtizede a független kultúrát szolgáló FUGA következő 10 évének sikerét támogatja.

Az aukciós katalógus hamarosan elérhető lesz a FUGA weboldalán és a helyszínen.

https://fuga.org.hu/fevent/aukcios-kiallitas-a-haz-minden-termeben/

FUGA Budapesti Építészeti Központ
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.
www.fuga.org.hu

 
budapest_galeria_gal_andras.jpg

Radikális festmények 2008–2018

2019. 09. 11 – 10. 13.


Gál András


A festészet gyakorlatához kapcsolódóan továbbra is egyetlen alapvető kérdés maradt, mégpedig az, hogy “mit tehet a festő a kamera feltalálását követően”? Egy ideje kialakulóban van egy új paradigma, amely magát a formát vizsgálja, és ez az új nézet a forma konkrét aktualitásaira igyekszik ráirányítani a figyelmet. Mi lehet a kapcsolat és a folytonosság a táblakép formátumú portré és a monokróm festészet között? Ez nem más, mint maga a portré célja, amely nem csupán az alany megjelenésének valósághű ábrázolására tett kísérlet, hanem egyben az ábrázolt egyén személyiségének és belső karakterének megragadása is.

A festmény egyszínű képként történő bemutatásának célja, pedig ugyanígy, nem csupán egy színes tárgy készítése, hanem az ábrázolt egyedi szín belső természetének a feltárása is. Vagyis a festmény funkciójával kapcsolatos összes kérdés a színek chartája és személyisége alá van rendezve. A kép a néző színhez kapcsolódó érzései által mutatkozik meg, mégpedig úgy, hogy a színképi identitását a szín tényleges festett minősége határozza meg. Gál András fontos szereplője ezen új paradigma alakulásának.

Joseph Marioni festő, 2019. május 28. New York

Budapest Galéria
1036 Budapest, Lajos utca 158.
www.budapestgaleria.hu

 
 

ÁTJÁRÓ | PASSAGEWAY

2019. 09. 11. - 10. 04.


 

HERMINA Alkotócsoport


Megnyitó: 2019. 09 10., 18:00
Helyszín: MKE, Főépület Barcsay Terem

Köszöntőt mond: Szabó Ádám rektorhelyettes
A megnyitón közreműködik: Bali János, Bánfi Balázs, Kaposi Júlia, Szigeti Máté, Valóczki-Bánfi Éva (furulya) és a Hermina Alkotócsoport

Hermina Alkotócsoport

antalaci, Ádám Zsófia, Bolcsó Bálint, Csábi Ádám, Gryllus Samu, Horváth Balázs, Kedves Csanád, Kertész Krisztián, Lakatos Áron, Muntag Lőrinc, Nádas Eszter, Nagy Zsófia, Peternák Anna, Peternák Zsigmond, Piros Boróka, Rubik Ernő Zoltán, Szabó Ferenc János, Szigeti Máté, Sztruhár Zsuzsa, Tillmann Hanna, Tornyai Péter, Tornyainé Dóry Zsuzsa, Váczi Dániel

Közreműködő művészek: Bárány Máté, Kováts Gergő, Lakatos Attila, László Pál, Margit Eszter, Horváth Szabolcs (Mike Horvath), Szabó Nelli

Kiállításrendezés: Győri István
http://www.mke.hu/node/39280

MKE-Barcsay Terem
1062 Budapest, Andrássy út 69-71.
www.mke.hu

 
Teaser_AndreasWerner_Viltin.jpg

We dreamed of a past future

2019. 09. 11. - 10. 19.


Andreas WERNER


Werner munkáit a huszadik század első felére jellemző konstruktivista-metafizikus irányzat építészeti térkonstrukciói ihlették. Gondolatának inspirációs forrása a tudomány, a tudományos-fantasztikus irodalom, valamint a filmgyártás hőskorának a kora-modernitásra épülő utópisztikus alkotásai. Stanisław Lem, Alejandro Jodorowsy, Fritz Lang alkotásai ugyanúgy hatottak rá, mint Hermann Oberth, vagy Wernher von Braun tudományos eredményei.

Első önálló budapesti kiállításának anyaga az idén nyáron, a litvániai Nida Art Colony művészeti rezidenciaprogram során, született meg. Werner már konkrét elképzelésekkel érkezett oda, amelyeket a Stanisław Lem Ijon Tichy-ciklushoz tartozó Csillagnapló (1957) című futurisztikus kalandregény inspirált. A főhős, Ijon Tichy kozmikus szindbádi utazása, illetve „világágainak” egyike elevenedik meg a galéria terében. A csillagtérképek metaforájaként megjelenő, finoman modellált, légies frottázs alapra készült rajzai a kozmikus utazás, az úton levés dokumentumai az átfogó egységet képező kiállítási installációban. A tárlat másik részében a mértani elemekből építkező, a szerkezethangsúlyos rajzain a funkciótlan konstruktumok tömege dominál, miközben egy légüres, minden vizuális jelet vagy kontextust nélkülöző térben lebegnek.

VILTIN Galéria
1061 Budapest, Vasvári Pál u. 1.
www.viltin.hu

 
 
yiddish_2B_Galeria.jpg

YIDDISH COSMOS

2019. 09. 14. - 10. 09.


 

Yevgeniy Fiks


JIDDIS KOZMOSZ Jevgeniy Fiks új projektjében látszólag egymástól független szálakat fűz össze, jelesül a keleti-európai zsidó tapasztalatot, a kozmosz feltárását és a szovjet űrprogramot. Koncepciójában a futurizmusnak az egyetemes, a világi és a tudományos fejlődés egységét hirdető narratíváját követi. A kiállítás a kozmosz, a kozmonautika és a jiddis kultúra összekapcsolására összpontosít, és három fejezetből áll.

A kiállításon Fiks valós és képzeletbeli kapcsolatokat tár fel az AO nyelv és a jiddis nyelv között.

http://2b-org.hu/2b.html

2B Galéria
1092 Budapest, Ráday u. 47.
www.2b-org.hu

 
Szotyori_Laszlo_mucsarnok.jpg

A vágy titokzatos tárgyai

2019. 09. 17. - 11. 17.


Szotyory László


Megnyitó: 2019. 09. 17., 17.00
Kurátor: Horváth Éva Mónika

Szotyory László melankolikus, bukolikus világa a gyönyörben fogant valóság, amelyről az alkotó korábban így írt: „Azt festem meg, amit magam köré szeretnék varázsolni, azt a képzeletbeli közeget, amelyben élek, amelyben jól érzem magam.” Ezen a nagyszabású tárlaton bemutatásra kerülő festmények az életműnek azt a szeletét képviselik, amelyben az új festészettől a posztmodern hagyományokon keresztül ívelő érzéki festésmód mint létfosztott egzisztencia jelenik meg. Szotyory festményeit nézve a kiállításlátogató úgy érzi, hogy „A lét elviselhetetlen könnyűsége” és „A lélegzetvétel elemi szükséglete” megfilmesített történeteiből kiválik valami, és egyetlen virtuális létezővé olvad össze, festői módon alakul testérzetté, egyben egzisztenciális lehetőséggé.

https://www.facebook.com/events/359478048245352/

Műcsarnok
1146 Budapest, Dózsa György út 37.
www.mucsarnok.hu

 
 
film_maraton_toldi.jpg

budapesti klasszikus film maraton

2019. 09. 04.- 09. 11.


 

nemzetközi filmfesztivál


A Magyar Nemzeti Filmalap 2019. szeptember 4. és 11. között harmadik alkalommal rendezi meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont, a főváros nagyszabású nemzetközi filmfesztiválját.

A filmklasszikusok seregszemléjén 8 nap alatt mintegy 100 filmet láthat a közönség nagyvásznon, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, a Budapesti Francia Intézetben, a Puskin moziban, és szabadtéren, a Szent István téren. Főszerepben lesznek a restaurált magyar és európai filmek, valamint a film és a zene közel 125 éves közös története.

Budapestre érkezik az esemény keretében: Pierre Richard, Michael Nyman, Udo Kier, Johanna ter Steege és Magda Vášáryová.

A Francia Intézetben 3 napon keresztül gazdag szakmai program várja az érdeklődőket hazai és nemzetközi szakemberek részvételével, témák a film és hangrestaurálás, a filmörökség megőrzése és a digitalizáció; valamint a klasszikus filmek bemutatásának lehetőségei világszerte.

Szabadtéri mozizás a Bazilikánál
https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=FufFvUP-9h0

Uránia Nemzeti Filmszínház
https://urania-nf.hu/esemenyek/1593/2019/09/04/budapesti-klasszikus-film-maraton-2019

Toldi Mozi
http://toldimozi.hu/programok/budapesti-klasszikus-film-maraton-0

Budapesti Francia Intézet
https://www.franciaintezet.hu/hu/cikkek/programok/mozi/budapesti-klasszikus-film-maraton-2019.html

Puskin Mozi
http://puskinmozi.hu/programok/budapesti-klasszikus-film-maraton-0

 
Tintoretto_film.jpg

Tintoretto - Egy lázadó Velencében (2019)

2019. 09. 12. 19:00 pREMIER


A művészet templomai dokumentumfilm


Felvezető művészettörténeti előadást tart: Bodor Kata művészettörténész, a Szépművészeti Múzeum kurátora

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő része az olasz reneszánsz utolsó nagy művésze előtt tiszteleg, születésének 500. évfordulója alkalmából.

A neves filmrendező és művész, Peter Greenaway közreműködésével létrejött, látványos dokumentumfilm a 16. század legkiválóbb velencei művészei, Tintoretto, Tiziano és Veronese közötti rivalizálást mutatja be. Tintoretto életén és vásznain keresztül a nézők megismerhetik a korabeli várost, majd a narratíva előrehaladtával egyre jobban feltárul, milyen hatással volt a pusztító pestisjárvány Velence mindennapjaira és művészetére. A szakértő interjúkat a műkincsek részletgazdag közeli felvételeivel és rövid játékfilmes betétekkel színesítő film narrátora a kétszeres Oscar-jelölt Helena Bonham Carter. 

Rendező: Giuseppe Domingo Romano
Főszereplők: Helena Bonham Carter, Peter Greenaway, Melania Gaia Mazzuccco

https://urania-nf.hu/esemenyek/1583/2019/09/12/a-muveszet-templomai-tintoretto-egy-lazado-velenceben-diszbemutato

Uránia Nemzeti Filmszínház
1088 Budapest, Rákóczi út 21.
www.urania-nf.hu

 
 
Szonja Molnar