LAVOR Collective
lavor_karl_meszlenyi_mr_blue_details.png

Weekly wave

Kortárs Kedd

 
Meg_mindig_mar_nem.jpg

még mindig már nem

2019. 10. 01. - 11. 10.


GERHES GÁBOR - KÁROLYI ZSIGMOND - KLIMÓ KÁROLY - KOMORÓCZKY TAMÁS - LOVAS ILONA - SZÍJ KAMILLA


A kiállítás jövőt és múltat egymásba vetítő címe Samuel Beckett utolsó prózai szövegének, a Stirrings Still-nek a parafrázisa. Beckett az önmegfigyelés és az önreflexió testamentumszerű, a nyelv határait egyszerűségben és sűrítettségben megcélzó elbeszélését alkotta meg. Az állandósult nyughatatlanság képzetei, valamint az olvasás és írás ezúttal közös vonatkozási pontokként szerepelnek a képzőművészeti alkotótevékenység kérdései kapcsán.  Mi szab határt a mindig javítani óhajtó művészi alkotótevékenységnek, mitől minősül késznek egy mű?

A  tárlat résztvevőit az aqb egy évtizeddel ezelőtti születésénél bábáskodó Klimó Károly kérte fel, hogy osztozzanak a kiállítótéren. A csoportos kiállítás olyan műveket és helyspecifikus installációkat állít egymással párbeszédbe, amelyek kifejezetten a Stirrings Still alapszólamára, az önmegfigyelésre, a meghasadtságra és az időbeliségre vonatkoznak. 

 Kurátor: Kukla Krisztián
Megnyitó: 2019. 10. 01., 18:00
A kiállítást megnyitja: Enyedi Ildikó filmrendező

Art Quarter Budapest
1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50.
www.aqb.hu

 
 
ArtMarket_2.png

ART MARKET BUDAPEST

2019. 10. 03. - 10. 06.


 

Millenáris Park


A 2011-ben létrejött ART MARKET BUDAPEST nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár olyan egyedülálló művészeti kompozíciót mutat be Európa kulturális szempontból egyik legizgalmasabb régiójában és városában, amely kiemelten kezeli az újszerű, inspiráló művészeti tartalmakat, a jövő épp most felemelkedő sztárjait, olyan friss művészeti inspirációkra épít, amelyek épp annyira táplálkozhatnak a feltörekvő régiók – kiemelten a poszt-kommunista kelet-európai országok –, mint a fejlett Nyugat új, progresszív generációjának művészetéből vagy más kontinensek Európában még kevéssé felfedezett művészeti választékából.

Az ART MARKET BUDAPEST iránti jelentős nemzetközi érdeklődés, az eddig 5 kontinens több mint 40 országból érkezett kiállítók és az évente növekvő, 30.000 körüli látogatót számláló nemzetközi közönség egyértelművé tette, hogy a művészeti világnak és a széles közönségnek egyaránt igénye van egy ilyen különleges művészeti platformra, amely friss impulzusokkal szolgál mind az európai, mind a globális művészeti színtér számára.

https://www.youtube.com/watch?v=x5S3BR39CZw

Millenáris Park
1095 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.
www.artmarketbudapest.hu

 
Sylvia_Plachy_Mucsarnok.jpg

DALOK FEKETE-FEHÉRBEN

2019. 10. 04. - 11. 24.


SYLVIA PLACHY


Sylvia Plachy fényképei utat nyitnak a saját álmainkhoz és emlékeinkhez. Amikor fotografál, úgy létezik, ahogy csak a gyerekek tudnak.

Budapesten született a második világháború alatt. Tizenhárom évesen, az 1956-os forradalom után szüleivel, lovaskocsiban rejtőzve – egy kis bőrönddel és a mackójával – hagyta el az országot, új életet kezdeni egy új világban. „Sötét volt mögöttünk, és sötétség előttünk" – írta erről az Önarckép hazatérő tehenekkel (Self Portrait with Cows Going Home) című albumban, amiért 2004-ben Golden Light-díjat kapott. Két évvel a menekülés után családjával először New Jersey-ben, majd New York Queens negyedében telepedtek le. Arthur Freed fotográfiai kurzusára járva döntötte el, hogy fotográfus lesz, és az ő javaslatára kereste fel a szintén magyar származású André Kertészt. Mély barátság alakult ki kettejük között, ami egészen Kertész haláláig tartott. „André Kertész szelíd ember volt. Csodálattal nézte az élet minden apró örömét, különleges látásmódja ragályos volt: 'Nézd!' gyakran mondta megszakítva beszélgetésünket vagy sétánkat és rámutatott egy elrepülő madárra, szórt fényre, vagy csak egy kecses gesztusra.” 

Megnyitó: 2019. 10. 03., 18:00
A kiállítást megnyitja: Nagy T. Katalin

Műcsarnok Kamaraterem
1146 Budapest, Dózsa György út 37.
www.mucsarnok.hu

 
 
Mintazat_es_dekoracio_Ludwig.jpg

mintázat és dekoráció

2019. 10. 04. - 2020. 01. 05.


 
L1450758.JPG

Brad DAVIS, Frank FAULKNER, Tina GIROUARD, Valerie JAUDON, Joyce KOZLOFF, Robert KUSHNER, Thomas LANIGAN-SCHMIDT, Kim MACCONNEL, Miriam SCHAPIRO, Kendall SHAW, Ned SMYTH, Robert ZAKANITCH, Joe ZUCKER


Megnyitó: 2019. 10. 04., 18:00

Köszöntőt mond: dr. FABÉNYI Julia, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója és dr. Brigitte FRANZEN, a Peter und Irene Ludwig Stiftung elnöke

 Kurátorok: Esther Boehle (Aachen), Manuela Ammer (Bécs)
A kiállítás budapesti szervezői: Jan Elantkowski, Petró Zsuzsanna

 A Mintázat és dekoráció mozgalom az 1970-es években alakult ki az Egyesült Államokban olyan művészek kezdeményezésére, mint Joyce Kozloff, Valerie Jaudon, Robert Kushner vagy Miriam Schapiro. A mozgalom követői radikálisan megkülönböztették magukat az uralkodó művészeti irányzatoktól, például a minimalista vagy a konceptuális művészettől. Nemcsak a hagyományos művészeti fogalmakat kérdőjelezték meg, hanem tágabb politikai, társadalmi kérdésekkel is foglalkoztak, úgy mint a feminista mozgalom törekvései vagy a bennszülött indián közösségek helyzete. A művek tematikai üzenete a tetszetősen dekoratív és megkapóan könnyed esztétikán keresztül került kifejezésre: munkáikkal a képzelőerő és a szín érzékiségét, valamint az élet feltétlen szeretetét ünnepelték. Az európai közönség először találkozhat e változatos, sokrétű mozgalom ilyen léptékű feldolgozásával a Peter és Iréne Ludwig gyűjteményéből válogatott munkákat felsorakoztató kiállításon: a bemutatott művészi formák skálája a keleti művészet inspirálta mozaikoktól a monumentális textilkollázsokon, festményeken és grafikai munkákon át az egész teret betöltő installációkig, valamint videóperformanszokig terjed.

 A projekt az aacheni Ludwig Nemzetközi Művészeti Fórum és a bécsi mumok – a Modern Művészeti Múzeum Ludwig Alapítvány – együttműködésében jött létre.

Ludwig Múzeum
1095 Budapest, Komor Marcell u. 1
https://www.ludwigmuseum.hu/

 
71005103_2725652677479646_8294018019684777984_o.jpg

FUGA 10 év

2019. 09. 07. – 10. 04.


Jótékonysági művészeti AUKCIÓ!


Képzőművészet, fotó, kézirat, kotta, design, építészeti rajz és makett
Aukciós kiállítás: 2019. 09.07. – 10. 04.
Árverés : 2019. 10. 05. - 10. 06.

A jótékonysági aukción a műtárgyak választéka éppen olyan sokszínű, mint a most 10 éves FUGA Budapesti Építészeti Központ kulturális kínálata: képzőművészet, fotó, kézirat és kotta, design és Magyarországon először építészeti rajz és makett kerülnek kalapács alá. A művészek által felajánlott alkotások teljes bevételét a FUGA fejlesztésére fordítják: a közel 700 tételből vásárolva az egy évtizede a független kultúrát szolgáló FUGA következő 10 évének sikerét támogatja.

Az aukciós katalógus hamarosan elérhető lesz a FUGA weboldalán és a helyszínen.
https://fuga.org.hu/fevent/aukcios-kiallitas-a-haz-minden-termeben/

2019. 10. 05. szombat 11:00 | képzőművészet
http://fuga.org.hu/docs/fuga-kepzomuveszet-aukcio.pdf

2019. 10. 05. szombat 15:00 | fotó
http://fuga.org.hu/docs/fuga-foto-aukcio.pdf

2019. 10. 06. vasárnap 11:00 | design, plakát, plakett, kézirat, kotta, könyv
https://fuga.org.hu/fevent/fuga-10-aukcio-design-kezirat-kotta-konyv/

FUGA Budapesti Építészeti Központ
1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.
www.fuga.org.hu

 
 
Au_revoir.jpg

Au revoir!

2019. 10. 05. - 2020. 01. 05.


 

Magyar származású fotográfusok Franciaországban


Kiállított művészek: AATÓTH Franyó | Lucien AIGNER | Paul ALMASY | Rogi ANDRÉ | BARNA Anna | BERNAND-MANTEL Béla | BRASSAÏ | Robert CAPA | CSEH Gabriella | DETVAY Jenő Eugène | Nora DUMAS | Émeric FEHER | Carole FÉKÉTÉ | Alain FLEISCHER | François HAAR | Lucien HERVÉ | Rodolf HERVÉ | André KERTÉSZ | William KLEIN | François KOLLAR | LABORI MESZÖLY Miklós | Ergy LANDAU | MARTON Ervin | NADJ Josef | PÖRNECZI Bálint | Rosie REY | RÉVAI Ilka | SARKANTYU Illés | STEINER André | Étienne SVED | Alexandre TRAUNER

 A kiállítás kurátorai egyben a könyv szerzői: Cserba Julia és Cseh Gabriella.

 Az eddig még soha nem szerepeltetett képeket is szép számmal felsorakoztató, kizárólag vintage kópiákból (az alkotók által készített korabeli nyomatokból) álló, többnyire francia magán- és közgyűjteményekből érkező válogatást most először láthatja a budapesti közönség.

A tárlat címe („Au revoir!”, azaz Viszontlátásra!) a frankofil kapcsolódáson túl az alkotók és műveik kétpólusú létére, fel- és eltűnésük lehetőségére utal; a hazalátogatásra a maradás illúziója nélkül, a visszatérés szóbeli ígéretével vigasztaló búcsúra, egy nem végleges távozás aktualitására. A közel 200 bemutatott művet eredeti dokumentumok, tárgyak és mozgóképes anyagok egészítik ki, valamint korabeli kontaktmásolatok, amelyek rendkívüli betekintést engednek az alkotói folyamatokba.

Budapesti Történeti Múzeum
1014 Budapest, Szent György tér 2. 
Budavári Palota “E” épület
www.varmuzeum.hu

 
Termeszetes_ellenfeny1.png

TERMÉSZETES ELLENFÉNY

2019. 10. 03. - PREMIER


NÁDAS PÉTER


A Természetes ellenfény kétrészes portré-dokumentumfilm Nádas Péterről.

Az első rész belép Nádas Péter szerzetesi elvonultságába: megmutatja szent-profán hétköznapjait kerti tevékenység, kapálás, babfejtés, vagy éppen főzés közben, mialatt meséivel végigkalauzol írói pályájának alakulástörténetén; mesél a nehézségekről, a szükséges elvonulásról és a szereplés gyötrelmeiről.

A második rész reflexiós keretet hoz létre az író körül, a klasszikus, beszélő fejes dokumentumfilm zsánerének segítségével. Szakmabeliek és ismerősök beszélnek, vitáznak Nádas Péter egykori barátságairól, pályájának négy fő állomásáról, publicisztikai és közéleti szerepvállalásáról, esszéisztikájának problematikusságáról.

A portré így, a kétféle fókusz együttes érvényesülésével válik teljessé.

Rendező: Gerőcs Péter
Szereplők: Nádas Péter, Salamon Magda, Csordás Gábor, Forgách András, Margócsy István, Nádas Pál, Radics Viktória, Radnóti Sándor, Ilma Rakusa, Christina Viragh

https://www.cirkogejzir.hu/filmek/termeszetes-ellenfeny-portrefilm-nadas-peterrol/580/

Cirkogejzir
1055 Budapest, Balassi Bálint u. 15-17.
www.cirkogejzir.hu

 
 
Szonja Molnar