LAVOR Collective
lavor_karl_meszlenyi_mr_blue_details.png

Weekly wave

Kortárs Kedd

 
Molnar_Ani_Galeria.jpg

Bright Future

2019. 10. 12. - 11. 30.


Benczúr Emese


Megnyitó: 2019. 10. 11., 18:00
Megnyitó beszéd: Don Tamás, kurátor

"A "fényes jövő" víziója könnyen szertefoszolhat. Nem is sejtjük, mennyire bizonytalan minden körülöttünk. Elég egy rossz lépés, és a látomásszerű kép pillanatok alatt a semmivel lesz egyenlő." Benczúr Emese

Molnár Ani Galéria
1088 Budapest, Bródy Sándor u. 36.
www.molnaranigaleria.hu

 
 
Tot_Endre.jpg

LAYOUT FESTMÉNYEK 1988-1991

2019. 09. 20. - 10. 24.


 

TÓT ENDRE


Az acb Galéria Tót Endre 1988 és 1991 között készült Layout festmények című ciklusából mutat be egy reprezentatív válogatást. Tót Layout festményei minden ízükben újdonságnak számítanak közönség és szakma számára is, mivel a kölni Galerie Ucherben megvalósult 1991-es bemutatásuk óta eltelt majdnem harminc évben nem voltak láthatóak.

Tót Endre Layout festményein nem csak hogy felismerhetők bizonyos esetekben a napilapok, magazinok hasábjainak analóg szövegtördelési és fotószerkesztési gyakorlatai, hanem ezen eljárásokra is épülnek képei. A művész kész sajtótermékek lapjait, szövegeit, képeit, fejléceit absztrahálja újra saját logikája szerint, mindezt ráadásul úgy, hogy ebben a folyamatban teret enged a colorfield, a monokróm és a Neo-Geo festészeti tradíciónak is. Ezek a képek mégsem csak azért frissek ma is, mert korábban nem találkozhatott velük a közönség, hanem többek között amiatt is, mert öntudatlanul is a napjainkban erősen kritizálható médiafelületek látszat-jellegét erősítik fel. Mi több, digitális korunkban mind a mai napig olyan aktuális festészeti kérdéseket feszegetnek, amik újra és újra bizonyítják az analóg technikai megoldások festészeti relevanciáját az absztrakció és az ábrázoló leképzés határmezsgyéjén.

acb Galéria
1088 Budapest, Király u. 76.
www.acbgaleria.hu

 
Lakner_Antal1.jpg

Casa Activa _ atopia future home

2019. 09. 27. – 11. 30.


Lakner Antal


kurátor | Diana Marincu, Bencsik Barnabás

A Glassyardban most nyíló kiállítás első verzióját idén áprilisban Temesváron, az Art Encounters alapítvánnyal közösen rendeztük, ahol Lakner Antal új műtárgysorozattal jelentkezett Casa Activa. INERS – atopia future home címmel. Ennek a sorozatnak az új fejlesztéseit mutatjuk be a hazai közönségnek a galéria tágas tereit mintalakásként használva, ahol a nagyléptékű installációk és speciális, szomatikus hatásokkal operáló interaktív lakóeszközök meghökkentően új víziót vetítenek elénk létmódunk aktuális feltételeiről.
A kiállítás terébe helyezett újragondolt lakóeszközök és installációk az alternatív otthonok model home-szerű bemutatását idézik fel, ahol minden berendezési tárgy dinamikus, kihívást jelentő helyzetben vagy meglepő formában és összefüggésekben jelenik meg. A közönség interakcióba léphet a művész által létrehozott különös tárgyakkal. A néző, luxusról kialakult képzeteiből kiindulva szembesülhet a 21. századi technológia által lehetővé tett kényelmes életmód-megoldások és a klímaváltozással együtt járó globális krízis következményei közti ellentmondásokkal.

Glassyard Gallery
1061 Budapest, Paulay Ede u. 25-27.
www.glassyard.hu

 
 
Harom_het_galeria.jpg

KONKRÉT TÉR 1

2019. 10. 03. - 10. 23.


 

Linda Arts (NL) Beti Briceli (SLO) Georgi Dimitrov (BG) Aleksander Drakulic (SLO) Hans Jörg Glattfelder (CH) Esther Hagenmaier (D) Jederán György (H) Konok Tamás (H) Kóródi Zsuzsanna (H) Maurer Dóra (H) Adam Szentpétery (SK) Wojciech Leder (PL) Wolf Marianne (H)


A kiállítás geometrikus formanyelven létrehozott tudatos összefüggéseket felmutató, elsősorban téri problémákkal foglalkozó műveket állít viszonyba egymással. A tér érzékelése, a térben gondolkodás az ember alapvető lételeme, de értelmezése mindig a korhoz, társadalmi, tudományos sajátosságokhoz igazodva változik, és mint ilyen, elkerülhetetlenül jelen van a művészetekben is. A klasszikus konstruktív-konkrét művészet a látható világ, így a tér ábrázolását is elutasítja, éppen ezért különösen izgalmas, amikor a tér vagy kvázi tér a konstruktív-konkrét műben mint utalás, mint illúzió jelenik meg.

Három Hét Galéria
1114 Budapest, Bartók Béla út 37.
www.haromhet.hu

 
Kiraly_Gabor1.jpg

FENSTERBLICK

2019. 09. 19. - 11. 06.


MICHAEL FANTA  - KIRÁLY GÁBOR


Kurátor: Kollár Dalma Eszter

Az Osztrák Kulturális Fórum Fensterblick című kiállításán Michael Fanta osztrák és Király Gábor magyar művészek munkái először kerülnek együttes bemutatásra. Michael Fanta (1989, Graz) és Király Gábor (1979, Kecskemét) is a figurális festészet képviselőinek fiatal, feltörekvő generációjába tartozik.

Osztrák Kulturális Fórum Galériája
1068 Budapest, Benczúr u. 16.
www.bmeia.gv.at/hu/osztrak-kulturalis-forum-budapest

 
 
Keresztesi_Botond.png

VAN GOGH’S AIRBNB

2019. 09. 23. - 11. 08.


 

KERESZTESI BOTOND


Kurátor: Soós Andrea

A Van Gogh’s Airbnb című kiállításra készített munkáiban Keresztesi Botond az emberi fül, az abban viselt ékszerek és az olyan technológiai fejlődés szülte kiegészítők, mint a vezeték nélküli fülhallgató kulturális jelentőségét vizsgálja. 

Keresztesi tárgyak és szimbólumok vizsgálatán keresztül fejt vissza a múltból eredő, de a jelent is meghatározó narratívákat. A Trapéz galériában bemutatott portrék interneten talált stock fotók, hibrid, 3 dimenziós renderelt képek felhasználásával készültek. A festményein látható fülek anonim személyekhez tartoznak, fiktív, szürreális tájak fölött lebegnek, amelyek a hetvenes, nyolcvanas évek sci-fi filmjeinek látványát idézik. Az posztapokaliptikus hangulatú művek ugyanakkor nyugtalanító képet festenek az emberiség jövőjéről a klímakatasztrófa valóságában. 

TRAPÉZ Galéria
1053 Budapest, Henszlmann Imre u. 3.
www.trpz.hu

 
Prado_plakat.jpg

A Prado Múzeum

2019. 10. 09. - PREMIER ELŐTTI VETÍTÉS


A művészet templomai: A Prado Múzeum - Csodák gyűjteménye (2019)


A film 2019. október 8-án 19:00 órakor kezdődő, a Spanyol Nagykövetséggel és a Cervantes Intézettel együttműködésben az Uránia Nemzeti Filmszínházban megvalósuló premier előtti vetítésének díszvendége Dr. Joan Molina Figueres, egyetemi tanár (Gironai Egyetem, Művészettörténet tanszék), a Prado Múzeum kurátora.

Fennállásának 200. évfordulóján a világ egyik leglátogatottabb múzeuma különleges utazásra hívja a nézőket a jeles intézmény termein keresztül, A művészet templomai sorozat októberi premierfilmjében bemutatva azok történetét és titkait. A szépség és a művészet történetén átívelő felfedezőúton az Oscar-díjas színész, Jeremy Irons kalauzolja végig a nézőket.

A több mint 8.000 darabos, páratlan gyűjtemény méltán csábít évente közel 3.000.000 látogatót Madrid városába. Lenyűgöző mesterművek illusztrálják Spanyolország és az egész európai kontinens történetét, az egyetemes művészet egyik legfontosabb szentélyében. A gazdag gyűjtemény királyokról, királynőkről, dinasztiákról, háborúkról, vereségekről és győzelmekről mesél, valamint olyan emberek érzéseit és gondolatait mutatja be, akiknek sorsa a múltban vagy éppen a jelenben összefonódott a múzeuméval: uralkodók, festők, művészek, építészek, műgyűjtők, kurátorok, értelmiségiek vagy maguk a látogatók. Ebben a rendkívül széles körű hagyatékban többek között Vélazquez, Rubens, Tiziano, Mantegna, Bosch, Goya vagy El Greco művei is megtalálhatóak.

Rendező: Valeria Parisi
Szereplő: Jeremy Irons

https://urania-nf.hu/film/a-muveszet-templomai-a-prado-muzeum-a-csodak-gyujtemenye

Uránia Nemzeti Filmszínház
1088 Budapest, Rákóczi út 21.
www.urania-nf.hu

Prado4.jpg
 
 
Szonja Molnar